Informace

Jedná se o nejmenšího zástupce suchozemské želvy. Dosahuje maximální délky 10,6 cm. Je aktivní během nejteplejších denních hodin, v noci a za deště se skrývá v úkrytech.
 
Rozšíření:
Žije v Jižní Africe od řeky Orange River, na jihu dosahuje k Pikettbergu, od pobřeží do vnitrozemí dosahuje ke Calvinii. 

 
Popis:
Jedná se o nejmenšího zástupce suchozemské želvy na světě. Dosahuje maximální délky 10,6 cm (Homopus signatus signatus) a 9,5 cm (Homopus signatus cafer). Má oválný a zploštělý carapax, nuchální štít je malý. Marginální štíty jsou „zubaté“ po okrajích, především v zadní části, kde se mohou také mírně ohýbat směrem nahoru. Má výrazné zbarvení, základní barva je světlá, béžová až oranžová a je hustě posetá černými a červenavými tečkami, nebo dosti variabilními skvrnami.  Růstové prstence jsou zřetelné.
Hlava a nohy jsou podobné barvy jako krunýř, krk je světlejší. Přední nohy jsou vybaveny pěti, zadní čtyřmi drápy. Na předních nohou má velké, špičaté šupiny. Končetiny jsou velmi silné, což jí usnadňuje pohyb ve skalnatém terénu. Plastron je světlejší, slonovinový, béžový, ale může být až kaštanově hnědý s nepravidelnými skvrnami. 
Samičky jsou o třetinu větší než samečci a mohou vážit až dvakrát více.
 

Poddruhy: 
Homopus signatus signatus: Žije na jihu Namibie po severozápad Jižní Afriky.
Homopus signatus cafer: Obývá menší teritorium v severozápadní části Jižní Afriky. Liší se oranžovým, červenavým až lososovým zbarvením s jemně lemovanými černými puntíky. Nuchální štít je užší než delší. 


Způsob života:
Obývá polovyprahlou krajinu se skalnatým terénem a četnými skalními štěrbinami. Vyskytuje se až do výše 1000 m.n.m. Většina srážek spadne v zimním období. Umí se na skalách  přidržovat nejen silnými končetinami, ale také hákovitou horní čelistí. V případě nebezpečí se dokáže ve svém útočišti zapříčit - zvedne se a krunýř přitiskne ke stropu, nebo se zachytí nohama tak pevně, že ji nelze vytáhnout. Je velmi hbitá a díky svému zbarvení dokonale splývá se svým prostředím. Dokáže vyhrabat i cca 30 cm dlouhé tunely, ve kterých přečkává mnohdy velmi dlouhé období sucha. Aktivita je ovlivněna především dešti a teplotou. Ta může  v létě přesáhnout i 40°C, zatímco na jaře teploty v noci klesají k nule.  
Námluvy a páření začínají na začátku zimy (našeho léta). Sameček se dvoří poměrně jemně - chodí za samičkou a pokyvuje hlavou, případně do ní zlehka šťouchá. Jakmile ho partnerka vyslyší, dochází k páření, při němž se sameček ozývá hlasitým sténáním. V létě kladou samice jedno, maximálně dvě relativně velká vejce (34 x 24 mm). Mláďata se líhnou po 98 - 143 dnech, rostou velmi rychle, už ve dvou letech dorůstají do délky okolo 6 cm. Také pohlavní dospělosti  dosahují brzy. 
Oblast jejího rozšíření je porostlá převážně bylinami, malými keři a travinami. Za dešťů je nápadné velké množství květů různých bylin a  sukulentů. Toto je také hlavní potrava želv. Na pastvu vychází ráno a večer. Živí se stonky, listy i květy, spadanými plody, ale také semeny, hmyzem, dešťovkami a trusem savců.


Ohrožení:
Homopus signatus je pro svou atraktivní velikost ohrožena sběrem pro komerční prodej. Její přirozené prostředí je také ničeno důlní činností, která likviduje vegetaci prachem, nadměrným spásáním rostlin  kozami a ovcemi a rozvojem silniční dopravy. Potencionální nebezpečí tkví také v globálním oteplení, které by tuto oblast učinilo neobyvatelnou. 
Ve své domovině je přísně chráněna a jižní poddruh je uveden mezi 25 nejohroženějšími želvami světa.
V současné době probíhají výzkumné programy, např. výzkum její biologie a chovu v lidské péči, a to jedinou organizací, která toto povolení získala - Homopus Research Foundation, s níž v roce 2003 navázala spolupráci pražská ZOO Trója, která obdržela (zápůjčka) 2 sourozenecká mláďata s podmínkou, že je nebude rozmnožovat, dokud nebudou k dispozici další nepříbuzné exempláře. Zoo Praha s touto organizací úzce spolupracuje i na teréních výzkumech. Homopus Research Foundation vede plemennou knihu želvy trpasličí a má sídlo v Holandsku.
Je uvedena v příloze CITES II.  

 
Jana Skřivánková