Informace


Tyto želvy obývají hluboké nory, které vyhrabávají pomocí zploštělých předních nohou, kde mají silné drápy. Hloubka obytných nor je od 3 do 10 metrů.

  

Rozšíření:
Gopherus polyphemus se vyskytuje od Jižní Karolíny přes atlantické pobřežní roviny až na Floridu a přes roviny okolo Mexického zálivu přes jižní Georgii, Alabamu, Mississippi až po jihovýchod Lousiany.
  

Popis:
Tyto želvy měří 24-38 cm, většinou do 30 cm.  Shora zploštělý karapax má většinou podlouhlý tvar, boky a zadní část příkře spadají. Okrajové štítky jsou jen slabě zubaté. Základní zbarvení karapaxu je tmavohnědé až šedočerné, někteří jedinci mají světlé středy hřbetních a bočních štítků. Plastron je žlutý až šedý. Končetiny jsou šedočerné a mají světlé nasazení. Samice jsou většinou menší, samci mají konkávní plastron a delší a silnější ocas. Dospívá v jihozápadní Georgii v 16-21 letech, na severní Floridě již po 10-15 letech. Dožívají se 40 – 60 let.

 
Způsob života:
Gopherus polyphemus dává přednost suchým písčitým půdám, nebo těm, které dobrou drenáží rychle vyschnou. Habitat tvoří převážně otevřené, trávou, nízkými keři a bylinami porostlé plochy, které většinou leží mezi piniovými a dubovými lesy. Tyto želvy obývají hluboké nory, které vyhrabávají pomocí zploštělých předních nohou, kde mají silné drápy. Hloubka obytných nor závisí na geografické poloze, vlastnostech substrátu a hladině spodní vody ( od 3 do 10 metrů). 

K páření v přírodě dochází mezi dubnem a červnem. Namlouvání probíhá tak, že samec, který narazí na samici, k ní okamžitě běží, několikrát jí oběhne. Obíhání je přerušováno krátkým kýváním hlavou, aby upoutal pozornost samice. Jakmile  samice zůstane stát, samec se pokouší zakousnout do její hlavy, předních nohou nebo okrajových štítků. Samice roztáhne zadní nohy a samec se pokouší nasednout. Kývání hlavy slouží i k tomu, že ze žláz na bradě se samci uvolňuje zapáchající sekret, který také stimuluje samici. V době páření mají obě pohlaví tyto žlázy zvětšené, ovšem u samců jsou vyvinuty daleko lépe.

V době od poloviny května do poloviny června samice vyhrabe, často daleko od nory, jedno asi 15 cm hluboké hnízdo. Do něho vyklade jedinou snůšku, kterou tvoří 5-7 vajec, mláďata se líhnou po 80-110 dnech, tedy v srpnu a v září.

Ve volné přírodě se živí různými travinami, listím a plody. Nepohrdnou ani hmyzem a okusují kosti mršin. V teráriu přijímají veškerou rostlinnou potravu a granule.

 
Ohrožení:
Tyto želvy ohrožuje ničení životního prostředí a postupující urbanizace. Dále má na neustále se snižující počty těchto želv vliv to, že mají velmi nízkou míru reprodukce a dospívají velmi pozdě.

V červené knize je jako zranitelná a v CITES je II.

 

Pavel Čermák