Informace


Tyto želvy jsou největší z rodu Gopherus, dosahují délky 34-46 cm, nejčastěji okolo 40 cm. Karapax je podlouhlý, slabě vyklenutý a za středem nejširší. 


Rozšíření:
Gopherus flavomarginatus se vyskytuje pouze na severu centrálního Mexika v oblasti ležící 1000 – 1300 m n.m. Areál leží na jihozápadě Chihuahua, jihozápadě Coahuila a severovýchodě od Duranga.

 
Popis:
Tyto želvy jsou největší z rodu Gopherus, dosahují délky 34-46 cm, nejčastěji okolo 40 cm. Karapax je podlouhlý, slabě vyklenutý a za středem nejširší. Zadní okrajové štítky jsou lehce zubaté. Jsou různé barevné varianty. Hřbetní štítky můžou být zbarveny světložlutě až zelenožlutě a tmavožlutě až hnědě, někdy mají tmavohnědý střed. Okrajové štítky jsou většinou žlutě pigmentované a tím vždy  světlejší jako hřbetní a boční štítky. Příležitostně jsou nalézáni jedinci s několika tmavými radiálními pruhy. Základní zbarvení plastronu je žluté a jednotlivé štítky mají tmavé skvrny, které ve stáří blednou. Hlava a končetiny jsou žluté až hnědé. Samci jsou většinou větší než samice a mají konkávní plastron a delší a silnější ocas. Samci mají taky silně vyčnívající krční štítky, které neslouží ke hrabání, nýbrž samcům při rituálních soubojích, kdy se snaží převrátit protivníka na hřbet. Pohlavně dospívají 15- 20 letech.

 
Způsob života:
Žije ve stepních a pouštních oblastech, které se vyznačují klimatem se silným kolísáním teploty. Průměrná lednová teplota činí 11°C a v červnu asi 28°C. Příležitostně může dojít k extrémům jako -16°C v zimě a 45°C v létě. Před dravci a extrémními teplotami vyhledává ochranu v samostatně vyhrabaných, hlubokých a dlouhých chodbách, které jsou dlouhé 3 – 6 m, při extrémech mohou měřit až 14 m. Průměr ročních srážek činí 271 mm. Na suché, zpravidla písčité půdě rostou hlavně různé traviny a menší keříky. V přírodě se živí travinami, bylinami, opuncií a příležitostně žere hmyz. Gopherus flavomarginatus aktivuje hlavně na jaře, na podzim je aktivita snížená a v chladné a suché zimě zimuje. Zimování může být přerušeno při mírnějších teplotách nebo předčasně ukončeno. Potom je velmi aktivní také na konci zimy.
Období páření začíná v květnu, snůška je vykladena mezi květnem a říjnem. Samice může za toto období vyklást 1 – 3 snůšky, které obsahují skoro vždy 5 vajec. Vejce mají takřka kulatý tvar. Mláďata se líhnou po 100 – 130 dnech.
 

Ohrožení:
Jedná se o jednu z nejohroženějších a nejvzácnějších želv světa. Mnoho populací bylo již vyhubeno nebo silně zdecimováno. Ohrožena je i díky malému území, kde se vyskytuje. Jedná se pouze o 7000 km čtverečních velké území. V Mexiku je přísně chráněn zákonem. Většina populací je však silně ohrožena, hlavně potravní konkurencí domácích zvířat. 
V červené knize je jako zranitelná a v CITES je I. 
 

 

Pavel Čermák