Informace

Jedná se o želvu obývající deštný prales, tedy prostředí typické stabilním prostředím s vysokou vlhkostí a teplem, kde dochází k menším výkyvům teplot také mezi dnem a nocí.
 
Rozšíření:
Obývá vlhké a teplé prostředí tropických pralesů Jižní Ameriky. Nalezneme ji ve Venezuele, Karibské nížině Guyany, ve Francouzské Guyaně a Surinamu, části Brazílie, Ekvádoru, Kolumbie, Peru (zde se ale mohlo jednat jen o jedince uprchlé z chovů) a Bolívii. Chybí v jižní Amazonii a ve spojených státech Bahira a Torantis. Do Guadeloupe a Trinidadu byla zavlečena lidmi. 
 
  
Popis:
Je velmi podobná Chelonoidis carbonaria. Krunýř je podlouhlý, nápadně delší než širší. Marginální štíty jsou poměrně velké, na okrajích mírně zvlněné. Na hlavě a velkých šupinách na předních nohou má zářivě žluté skvrny. Plastron je zpočátku žlutý, časem bledne. 
Carapax je tmavě hnědý  až černý, uprostřed jednotlivých štítů má žlutavé skvrny, někdy téměř pravidelného čtyřúhelníkovitého tvaru. Mohou být i na marginálních štítech, nebo alespoň na jejich spodním okraji. 
Dosahují průměrné velikosti okolo 40 až 50 cm, maxima se udávají okolo 70 až 80 cm. Samci jsou menší než samice. 
Mláďata mají žlutohnědou barvu s malými žlutými skvrnami na areolách a marginálních štítech. 
 
 
Způsob života:
Jedná se o želvu obývající deštný prales, tedy prostředí typické stabilním prostředím s vysokou vlhkostí a teplem, kde dochází k menším výkyvům teplot také mezi dnem a nocí. V pralese je také méně světla a přímých slunečních paprsků. Tyto želvy rády přečkávají horka válením se v bahně nebo mělké vodě. V takovém prostředí se umí velmi dobře pohybovat, s napřímenou hlavou přejdou i větší hloubky. Aktivní je hlavně dopoledne a večer. 
Během páření se želvy chovají dosti prudce, samci mezi sebou vedou souboje. Samice kladou snůšku se značně variabilním počtem vajec. V přirozeném prostředí se udávají průměrně 4 až 8 vajec, jsou ale známy i snůšky s dvaceti vejci. Ta mají průměr 5 cm a samice je kladou rovnou na zem. Doba inkubace je mezi 120 až 150 dny, mláďata váží okolo 40g a velmi rychle rostou. 
Chelonoidis denticulata je všežravá, rostlinná složka potravy ale převažuje. Živí se různými listy, kořínky, bylinami, květy, houbami, dokonce kůrou a významnou složku potravy tvoří ovoce a to po celý rok. Tyto želvy hrají důležitou roli při rozšiřování semen (zoochorie) a přispívají k regeneraci deštného pralesa. Přijímají také živočišnou potravu jako jsou hlemýždi, hmyz (jediným kousnutím rozdrtí velkou kobylku  nebo stonožku), hlodavce a tlející zdechliny savců i plazů (hadi).

 
Ohrožení:
Jako mnoho jiných živočišných druhů je ohrožena hlavně ničením deštných pralesů. Domorodým obyvatelstvem je vyhledávaná pro maso a krunýř někdy zpracovávají jako hudební nástroj. Přesto se tato želva umí ve svém přirozeném prostředí velmi dobře schovat a nikdy nebyla předmětem masového sběru pro komerční účely. Přesné údaje o stavu její populace však nejsou známy.
Je uvedena v příloze CITES II.

 
Jana Skřivánková